Bilde av en advokat med installasjon av rettferdighetsgudinnen Justitia i bakgrunnen.

Hvor mye koster en advokat?

Det er en rekke faktorer som avgjør hva du må betale for en advokat.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 12.01.2024
Innhold

De færreste vet hva en advokat koster. De aller fleste advokater tar betalingen sin i timehonorar, eller timesalær som er det mest brukte ordet blant advokater. Hvor mye en advokat koster til slutt, avhenger i stor grad av hvor erfaren hver enkelt advokat er.

Dette er prisen for advokat

Advokatfullmektige er de ferskeste i advokatfirmaene, og jobber for å oppnå advokatbevilling. Disse er dermed de som tar de laveste salærene – vanligvis mellom 1000 og 2500 kroner timen. Partnere er de mest erfarne advokatene, og tar dermed høyest timehonorar – ofte kan disse komme opp mot 5000 kroner timen.

Med andre ord kan en sak som ender på 100 fakturerte timer sprike i totalkostnad på alt fra 200 000 kroner og opp mot 500 000 kroner, avhengig av hvilken type advokat du benytter deg av.

I tillegg kommer eventuelle utlegg advokaten skulle ha under arbeidet, som for eksempel rettsgebyrer og lignende.

Dessuten er det viktig å merke seg at prisene som advokatfirmaene oppgir er uten merverdiavgift (populært kalt «moms»), noe som betyr at du må legge på 25 prosent for å få totalprisen du må betale for advokattjenestene.

Vurder hvor kompleks saken din er

Du må derfor gjøre en vurdering av hvor kompleks saken din er, og hvor mye som står på spill for enten å få til et forlik, eller vinne saken du trenger advokatbistand til.

Dersom saken er kompleks, kan det å gå for en erfaren advokat øke sjansen for at saken går din vei. Samtidig kan det være mange svært dyktige advokatfullmektige som kan gjøre en vel så god jobb, men det er et større sjansespill.

Les også: Kan man heve boligkjøpet?

I Norge er det vanlig at den tapende parten må betale saksomkostningene dersom saken føres for retten. Om du taper, vil du med andre ord måtte betale både saksomkostningene og dine egne advokatutgifter.

Dette er årsaken til at de aller fleste rettstvister løses før de når rettslokalene.

En advokat i et møterom som legger fram et kontraktforslag foran en kvinnelig klient
Kostbart. Juridiske tjenester er dyre, derfor er det viktig å være sikker på at du har en god sak, spesielt dersom du skal ta saken din til retten.

Fastpris er noen ganger mulig

Innenfor noen jussområder er det mulig å få fastpris. Dette gjelder «standardjobber» som innebærer lite detaljarbeid eller få rettsmøter for advokaten. Man kan få slike «pakker» for å få hjelp med ektepakt, samboerkontrakt, testamente og lignende.

Les også: Derfor bør du skrive samboerkontrakt

Disse pakkene kan du få fra 2500 kroner og opp mot 6000 kroner – avhengig av hvilken pakke du ønsker deg og hvilket advokatfirma du henvender deg til.

Dekker forsikringen din advokat?

Mange forsikringer dekker advokat for ulike scenarioer. For eksempel dekker mange innbo- og bygningsforsikringer advokatutgifter i forbindelse med tvister knyttet til garantisaker eller lignende.

Tilsvarende har boligkjøper- og boligselgerforsikringer det samme inkludert i forbindelse med kjøp og salg av bolig.

Dessuten tilbyr en del fagforeninger, deriblant de som er tilknyttet LO, generell advokatforsikring gjennom medlemskapene sine.

Du kan sjekke om du har dette inkludert ved å logge deg inn på medlemsoversikten hos fagforeningen du er organisert i.

Lavterskeltilbud og fri rettshjelp

Avhengig av hvilken type sak du trenger hjelp med, finnes det også lavterskeltilbud som kan tilby deg rådgivning i juridiske spørsmål. Det kan være seg Jussformidlingen, Jussbuss og JURK (sistnevnte kan kun benyttes av personer som identifiserer seg som kvinner).

Disse organisasjonene kan hjelpe deg med å vurdere saken din, og gi deg tips om hva du bør foreta deg videre. De kan imidlertid ikke representere deg i en eventuell rettssak – da må du ha advokat.

I noen tilfeller tilbyr også staten fri rettshjelp. Det vil si at det offentlige tar enten hele eller deler av advokatregningen din.

Hovedregelen er at du må ha en årsinntekt på under 246 000 kroner og formuen kan ikke overstige 100 000 kroner. Dersom du er gift eller har samboer, kan ikke dere tjene mer enn 369 000 kroner samlet i husstanden.

Se også: Slik hjelper bistandsadvokaten deg

Dessuten utløser noen typer saker fri rettshjelp uansett – også uavhengig av inntekt. Det gjelder saker som omhandler utkastelse, asyl eller opphold hos UDI, og dersom du har blitt utsatt for vold.

Trenger du advokat?

Ved å benytte deg av anbudstjenesten på Besteadvokat.no kan du sammenligne tilbud fra flere advokater. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på denne siden, så vil du innen kort tid bli kontaktet av flere ulike advokatfirma som vil hjelpe deg med saken din.

Fordelene med å bruke Besteadvokat.no er mange: Vi gjør research-jobben for deg, slik at du slipper å navigere i en jungel av ulike advokatfirma. Sjansen for å få en god pris er også større når du sammenligner tilbud fra ulike advokater, ettersom de vet at de konkurrerer om å få deg som klient.

Få tilbud nå!