Bilde av en person som kikker under panseret på en bil som står langs en veikant.

Gode råd for å heve bilkjøpet eller kreve prisavslag

Misfornøyd med bilkjøpet? Les hvilke rettigheter du har og hvordan du går fram for å heve kjøpet eller få prisavslag.

Artikkelforfatter:

Clas Olsen

Advokat Clas Olsen er deltaker i Guide Advokat DA og er utdannet ved Universitetet i Oslo.

Hans spesialfelt er skatterett, selskapsrett og avhendingstvister vedr. bil, arbeidsrett og tvisteløsning.

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mobil: 928 95 764

Salg og kjøp av bil er en situasjon de fleste kommer opp i, og noen opplever problemer:

  • Du kan være den uheldige bilkjøper som kjøper en bil som ikke svarer til forventningene
  • Du kan være den som har solgt bil og får en forurettet og aggressiv bilkjøper «på nakken»

Les også: Veirett til besvær

Begge parter vil normalt få dekket utgifter til advokatbistand ved en slik tvist på bilforsikringen. Når forsikringsselskapet innvilger rettshjelp gjennom bilforsikringen, betaler man kun en egenandel iht. forsikringsvilkårene.

Hva gjør man hvis man er misfornøyd med bilkjøpet?

  1. Det er viktig å skaffe en skikkelig dokumentasjon på skadene/manglene ved bilen. Normalt vil det være mest hensiktsmessig å la et utenforstående verksted vurdere årsaken til skaden/mangelen. Skaderapporten bør angi om feilen er påregnelig eller ikke, ut fra årsmodell, kilometerstand, osv. I noen tilfeller kan det være hensiktsmessig å få verkstedet til å filme mangelen, typisk ved vannlekkasjer, hvor det gjerne tas en lekkasjetest.
  2. Det er viktig å sjekke historikken på bilen. Har bilen vært importert; har det vært større skader på bilen; har den ev. vært kondemnert; er det riktig årsmodell? Få ut tidligere verkstedshistorikk/oversikt over reparasjoner.
Hvis kjøper skal få medhold i et krav om å få heve bilkjøpet, må man ha solid dokumentasjon.
– Advokat Clas Olsen

Når kan man kreve å få heve kjøpet?

Hvis kjøper skal få medhold i et krav om å få heve bilkjøpet, må man ha solid dokumentasjon.

Selger av bilen har normalt såkalt utbedringsrett (typisk hvis selger er en profesjonell part). Det vil si at han kan kreve å få rette mangler, så lenge selger gjør det klart at han vil benytte denne retten og dette skjer innen rimelig tid.

Les også: Vanlige feil ved bruk av standardkontrakter

På eldre biler med høy kilometerstand, er det sjelden kjøper får medhold i å heve kjøpet, og da må kjøper ofte ta til takke med prisavslag eller ev. erstatning.

I følgende situasjoner er det derimot større mulighet for å få hevet kjøpet:

  • Hvis bilen tidligere har vært kondemnert, eller kilometerstand er skrudd mye tilbake, eller man opplever helt plutselige havari på motor eller girkasse, kan dette gi grunnlag for heving.
  • Også hvis man kan dokumentere at selger med vilje har holdt tilbake sentrale opplysninger om bilen eller opptrådt uredelig, kan dette gi grunnlag for å heve bilkjøpet.

Ved enhver mangels-innsigelse bør man reklamere raskt og spesifikt.

Prisavslag/erstatning

Prisavslag brukes normalt når retting ikke kan utføres, eller ikke er mulig (typisk ved feil årsmodell eller at kilometerstand på bilen er manipulert), men mangelen ikke ansees som vesentlig nok til å få heve kjøpet.

På eldre biler med høy kilometerstand, er det sjelden kjøper får medhold i å heve kjøpet, og da må kjøper ofte ta til takke med prisavslag eller ev. erstatning.
– Advokat Clas Olsen

Forbrukertvistutvalget

Normalt vil det være mest hensiktsmessig for en misfornøyd part ved et slikt bilkjøp/-salg å få prøvet saken i Forbrukerrådet og Forbrukertvistutvalget. Det er ingen kostnader med dette utover ev. kostnader ved bistand fra advokat. Forbrukertvistutvalgets avgjørelser har virkning som en dom og kan brukes som tvangsgrunnlag for å inndrive et krav mot en uhederlig bilselger.

Er det smart å la seg bistå av en advokat?

Bare i de tilfeller hvor det er tale om å kreve et større prisavslag eller å heve kjøpet, vil det normalt være fornuftig/hensiktsmessig å bruke advokat. Samtidig kan en privat part ofte «kludre til» en tvist med reklamasjon på kjøp av bil, sånn at hevingskravet tapes, eller man mister de rettighetene man normalt ville hatt på prisavslag. Det kan derfor være en god investering å bruke advokatbistand i denne forbindelse.

Les også: Har du rett på trafikkskadeerstatning?

Når selgeren har avvist det krav du har fremsatt, foreligger det en «tvist» i forsikringsmessig henseende, og da skal rettshjelpsdekningen på bilforsikringen din (eller ev. annen type forsikring) tre i kraft.